قدیمیترین تکیه های تهران اماخالی از عزادار

امروز به بهانه روز عاشورا قصد داریم تا تعدادی از تکیه های زیبای تهران که شاید از ارزش تاریخی آن بی خبر هستیم را به شما عزیزان معرفی کنیم تکیه هایی که سالها پذیرای عزاداران امام حسین علیه السلام بودند و امروز به دلیل ویروس کرونا خالی تر از همیشه هستند.

تکیه دولت قدیمی‌ترین تکیه‌ای که در تهران تخریب شد:
آخرین مدرکی که حاکی از وجود تکیه دولت است در سال ۱۳۰۹ ثبت شد. بر اساس نقشه عبدالغفارخان نجم الملک در سال ۱۳۰۹ هجری شمسی که از وضع تهران قدیم رسم کرده بود ساختمان عظیم تکیه دولت در ضلع جنوب شرقی کاخ گلستان و در جنوب غربی شمس العماره، شمال سبزه میدان و رو به روی مسجد شاه قرار داشت. امروز دیگر این تکیه در تهران وجود ندارد و جای خود را به یکی از شعبه های بانک ملی داده است همانطور که گفتیم تکیه دولت سال ها نیمه متروک بود و در سال ۱۳۲۵ برای ساخت شعبه بانک ملی در بازار تخریب شد.
در گذشته این تکیه با نام‌های مختلفی مانند تکیه بزرگ شاهی، تکیه قصر، تکیه همایون دولتی و… نیز معروف بود و یکی از محبوب ترین تکیه های تهران محسوب می شد. تکیه دولت نه تنها از لحاظ معماری و جنبه‌های تاریخی بلکه از لحاظ اجرای مراسم باشکوه حسینی هم دارای اهمیت خاصی بوده است.
این تکیه که توسط ناصرالدین شاه ساخته شده بود، مراسم تعزیه و آیین های سوگواری و روضه خوانی در آن برپا می‌شد.

تکیه نیاوران که به علت علاقه ناصرالدین شاه به این محله در آن ساخته شد:
تکیه نیاوران یک تکیه ۱۵۰۰ متری است و فقط به علت علاقه ناصرالدین شاه به این منطقه ساخته شد اما ماجرا از چه قرار بود؟
ناصرالدین شاه از ابتدای سلطنتش به نیاوران علاقه داشت و بیشتر زمان خود را در این محله می گذراند. طی سال هایی که محرم با تابستان مصادف می شد و ناصرالدین شاه طبق معمول در کاخ صاحبقرانیه به سر می‌برد، این تکیه را بنا کرد. تکیه نیاوران یکی از بناهایی بود که یکی از بهترین تعزیه گردانان دوره قاجار تعزیه‌اش را در آن اجرا می‌کرد.
امروزه بنای خارجی این تکیه زیاد گویای قدمت تاریخی آن نیست اما فضای داخلی آن آماده است تا سفری را به دوران قدیم برای شما به ارمغان بیاورد.

تکیه درخونگاه محل نگهداری تمام نخل های تهران:
تکیه درخونگاه یکی از معروف ترین و قدیمی ترین تکیه های محله سنگلج است که نخل های معروف تهران در آن نگهداری می شود. جالب است بدانید که در نقشه های قدیمی تهران نامه این تکیه بسیار ذکر شده است.

تکیه نفرآبادی در شهرری:
تکیه نفرآبادی در شهرری در منطقه نفرآبادی و در ضلع جنوب شرقی حرم حضرت عبدالعظیم واقع شده است. ساخت این تکیه در زمان شاه طهماسب صفوی آغاز شد و به یکی از زیباترین تکیه های تهران تبدیل شد.
یکی از جذابیت های بی نظیر این تکیه کاشیکاری های سر در آن است که لحظه شهادت حضرت علی اکبر(ع) را به تصویر کشیده است.
دور تا دور صحن شبستان سکویی به ارتفاع ۳۰ سانتی متر و عرض ۳ متر برای نشستن عزاداران وجود دارد مساحت شبستان ۴۰۰ متر مربع است که با توجه به جمعیت آن روز فضای بزرگی بود.
یک ستون چوبی به ارتفاع ۱۲ متر هم چادر خیمه را نگه می دارد و جالب است بدانید که چادر سفید خیمه حاصل هنر هنرمندان اصفهانی است.

تکیه دزاشیب با قدمتی حدود صد سال:
قدمت بنای تکیه دزاشیب به بیش از ۱۲۰ سال می‌رسد. این تکه زیبا در زمان ناصرالدین شاه و به هزینه جمعی از مردم همچنین به همت مرحوم رضا قلی خان مجد الممالک با مساحتی بیش از ۵۰۰ متر بنا شد.
این تکیه آنقدر از نظر تاریخی غنی است که در تاریخ ۳۰ تیر ۱۳۸۴ با شماره ثبت ۱۲۲۱۸ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
زیباترین و قدیمی‌ترین تکیه های تهران را به شما معرفی کردیم و امیدواریم که از مطالعه آن لذت برده باشید.
اگر به گردش در تهران علاقه‌مندید پیشنهاد میکنیم حتما مطالب زیر را مطالعه نمایید(جهت مطالعه هر مطلب، روی نام آن کلیک کنید)

مکانی ساده که بعدا تبدیل به کلیسا شد.
تجربه آرامش در عمق خانه مهربان
خانه طبیب دربار ناصری و یا هاشم خان دماوندی؟!
خانه مشیر الدوله پیرنیا
خانه موزه سیمین و جلال